Programma's

Copyright © Venturi

Welke programma's brengen we?

Voor meer info over de duur van een programma of voor een boeking, ga naar onze contactpagina!

HUIZE BERENKLAUW is een muziektheaterstuk rond het kortverhaal Pension Muffle-Flou (1907) van de Gentse pionier van het magisch realisme Raymond De Kremer alias Jean Ray. Onder de naam John Flanders is hij vooral bekend van zijn Nederlandstalige jeugdboeken en bijdragen aan de reeks Vlaamse Filmpjes.

 

Verteller van dienst is levende theaterlegende Anton Cogen (ook bekend van rollen in De Paradijsvogels, De Collega's, Heterdaad, Kulderzipken, Stille Waters...), begeleid door houtblaaskwintet Venturi o.l.v. Bernard De Graef, met sfeerrijke en spannende muziek van Claude Debussy en een keur van Belgische componisten.

 

Een gebuisde student brengt de zomer door in een afgelegen pension. Maar zich bijspijkeren zit er niet in. Tussen natuurpracht en grillige bewoners, beklemmende geluiden en spookachtige verschijningen, liefde en lust… baant hij zich een noodlottig pad.

 

Wat speelt zich af achter de poort van Huize Berenklauw? Een ware liefdesgeschiedenis van de prins der duistere letteren Jean Ray… deze voorstelling spreekt tot de verbeelding!

 

Gezelschap: Anton Cogen (woord en spel), Jotka Bauwens (dans), Myrte Vandeweerd (dans), Nele Nouwynck (fluit), Elias Mestdagh (hobo), Erwin Muller (klarinet), Hans Denayer (hoorn), Bernard De Graef (fagot), Fabien De Lathauwer (video), Bart Bruggeman (bewerking en regie)

 

foto: Frédéric Cotman

ER WAS EENS...

‘ER WAS EENS’ is een familie- en schoolvriendelijk vertelconcert voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

 

‘ER WAS EENS..’ is een voorstelling rond de bekende sprookjes Peter en de Wolf op muziek van Sergei Prokofief, en De Bremer Stadsmuzikanten op muziek van Gary Friedman of (naar keuze) Hansje en Grietje op muziek van Engelbert Humperdinck. Katelijne Billet, internationaal gelauwerde vertelster, wisselt de muzikale sprookjes af met grappige 'Grimmige' rijmpjes van Roald Dahl...

 

Venturi blaaskwintet vertolkt alle personages die getypeerd worden: de fluit is het vogeltje, de klarinet de kat, de hobo de eend, de hoorn de wolf, de fagot is de luimige opa van dienst en Peter wordt verklankt door het voltallige ensemble.

 

‘t Kind lacht en trekt in een wipje

een revolver uit haar slipje.

Ze richt hem op het grote beest

en beng, beng ...die is er geweest!

Een week of wat later, ik weet 't nog goed,

heb ik in het bos Roodkapje ontmoet.

Ik herkende haar bijna niet, dat snap je,

zo zonder cape en zonder rood kapje.

‘Hallo!’ riep ze vrolijk. ‘Zie je wel

mijn prachtige bontjas van WOLVENVEL!’

 

foto: Frédéric Cotman

BAM !

“Ze beweren dat ik bloed drink. Dat is gelogen. Ik heb alleen hier en daar een plas of een paar vlekken opgelikt.”

 

‘BAM !’ is een voorstelling voor volwassenen rond het oeuvre van Daniil Charms, in een unieke dadaïstische bezetting waarbij elke instrumentist ook zijn neveninstrument bespeelt: fluit zowel als altfluit, hobo zowel als althobo, klarinet zowel als basklarinet en fagot zowel als contrafagot. De muziek is gecomponeerd rond een bestaand werk van één van de groten uit de 20ste eeuw, de Zehn Stücke van Gyrgy Ligeti in een climactische opbouw van klein naar groot ensemble.

 

In de verhaaltjes van Charms buitelen de absurde gebeurtenissen over elkaar heen. Charms' grote kracht ligt in zijn onthutsende inzicht in de ongerijmdheid van het leven en de grillige spelingen van het lot. Hij is een meester van de zwarte, vaak naar het perverse neigende, humor. Het is mogelijk in Charms een schrijver in de traditie van Gogol, Dostojefski en Tsjechof te zien, maar evengoed mag men hem een meester van het absurdisme noemen, naast Ionesco en Beckett, of kan men in hem een Paul van Ostaijenachtig dadaïst ontdekken.

 

Gezelschap: Katelijne Billet (tekst en spel), Nele Nouwynck (fluit), Bernard De Graef (fagot), Elias Mestdagh (hobo), Erwin Muller (klarinet), Hans Denayer (hoorn).

 

foto: Frédéric Cotman

In voorbereiding

Belgische meesters

 

Jean Absil - Suite Pastorale Op. 37 (1939)

Joseph Jongen - Concerto Op. 124 (1942)

Joseph Jongen - Deux Pièces Op. 98 (1933)

Albert Huybrechts - Quintette (1936)

Rhapsodie! (vanaf 2016)

Joseph Jongen - Rhapsodie Op. 70 (1922)

George Gershwin - Rhapsody in Blue (1924)

 

Met pianist Filip Martens speelt Venturi vanaf 2016 een programma rond Rhapsodieën: de Rhapsodie van Joseph Jongen gecombineerd met de Rhapsody in Blue van George Gershwin, twee meesterwerken die ongeveer gelijktijdig zijn gecomponeerd aan deze en gene zijde van de Atlantische oceaan.